Плоча болдеринг – 08 и 09. 10. 2014 година

DSC_9918 Плоча беше посетена од двајца наши пријатели од Англија Mike Adams и Dan Grawford кој беа со цел да качуваат на болдерите во овој регион. Ние бевме покрај нив како стратешка помош и за било што им стоевме на располагање, а пред се се качуваваме заедно и се дружевме. Убаво качување и убаво дружење беше околу  болдерите на Плоча. Повелете погледнете го видеото кое го имат изработено.

http://vimeo.com/111524837

Read the rest of this entry »

ОДЛОЖУВАЊЕ на International Outdoor Festival Demir Kapija

10001506_307770206078922_7626677376290356675_nПочитувани учесници на Outdoor Фестивалот Демир Капија. 
За жал да Ве информираме дека фестивалот ќе биде одложен на неодредено време поради лошите временски услови. 
Се извинуваме за каприците на природата овo лето и со нетрпение очекуваме Фестивалот за следниот пат. Оние кои не се промени желба да дојде овој викенд ке понудим добра компанија и пријателски дружество во Демир Капија.

Видео од PETZL rock trip Prilep 27 и 28. 09. 2014 год. на членовите на АК Плоча

Демир Капија 11 и 12. 10.2014

P1000229Потребните припреми околу одржувањето на балканијадата беше потребно да се посети локалитетот за да се  увидат моменталните ситуации на лице место за да можеме да припремаме. Одењето до Демир Капија ни беше „ партизански “ авто стоп со што на крај Кленов не зема од Неготино.

Read the rest of this entry »

Мегународна алпинистичка средба Демир Капија 24 до 26. 10. 2014 година

Logo za festival Logo za Balkanijada 2014 ok

Од 24 до 26 Октомври 2014 – Демир Капија , Македонија

Организатори:
Алпинистички Клуб Плоча – Радовиш, Спортски клуб Клисура – Демир Капија.
Програма:
24 октомври – Пристигнување, сместување и регистрација на учесниците. Одредено Пријавите за учество се прифатени во Демир Капија, 18 до 21 часот,
25 октомври – Од изгрејсонце до зајдисонце качување постоечки насоки, а исто така можност да се направи нови насоки на повеке сектори од овој регион.Описи на насоките ќе бидат обезбедени. За оние што ќе искачат нови насоки, ги замололуваме да обезбедат описи на насоките. Рангирањето и оценувањето на насоките потребно е најмалку 2 должини.Во вечерните часови после 19-00 планирани се повеке презентации од различни земји и алпинисти, дискусија, причестувањето, одмор
26 октомври – Од 9-00 до 14-00 Конкурс за насловот на мајстор на техниката Техничко качување на насока која ја избрале судите.

Read the rest of this entry »